- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 2 weeks, 3 days ago by
blushp revious.
-
AuthorPosts
-
June 11, 2026 at 7:41 am #1453
blushp revious
ParticipantProwadzę warsztat samochodowy. Mały, rodzinny, na obrzeżach miasta. Trzy kanały, dwóch pracowników i ja. Głównie naprawy bieżące – klocki, rozrządy, czasem wymiana sprzęgła. Nie narzekam na brak roboty, ale też nie pływam w pieniądzach. Każda złotówka się liczy, zwłaszcza pod koniec miesiąca, gdy trzeba opłacić faktury za części.
W zeszłym tygodniu, w środę rano, przyszedł do mnie stały klient – pan Irek z passatem. Problem: piszczy przy hamowaniu. Standard. Wjechałem z nim na kanał, zdjąłem koła, a tu klocki przednie praktycznie na blasze. Mówię: „Pan Irek, do wymiany. Tylko że nie mam teraz akurat twojego modelu w magazynie. Dostawa jutro”. Irek popukał się w czoło, ale zostawił auto.
Miałem więc nieplanowane dwie godziny wolnego. Części nie przyjdą przed południem, a drugi pracownik, Młody, właśnie robił przegląd w olsie. Usiadłem w biurze, nalałem kawę z ekspresu (tej tańszej, ale zawsze). Włączyłem telefon.
I przypomniało mi się, że wczoraj wieczorem, przeglądając grupy branżowe na Facebooku, ktoś wrzucił screen z bonusem. Pisał o vavada darmowe spiny – że dostał ich 50 bez żadnej wpłaty i wygrał kilkaset złotych. Wyśmiałem to w myślach. Ale teraz, z kubkiem kawy i dwiema godzinami do stracenia, pomyślałem: „A co mi tam”.
Znalazłem stronę. Zarejestrowałem się – zajęło mi to tyle czasu, co przeczytanie jednej faktury. Potwierdziłem maila, zalogowałem się. I faktycznie – system powitał mnie komunikatem: „Odbierz vavada darmowe spiny na start!”. Kliknąłem. Dostałem 50 spinów w grze z motywem dżungli – małpy, ananasy, liany.
Nic nie wpłacałem. Zero złotych z własnej kieszeni.
Odpaliłem spiny. Pierwsze dziesięć – nic. Drugie dziesięć – kilka złotych drobnych. Trzecie dziesięć – mały bonus, jakieś 15 złotych. Byłem już znudzony. Młody wrócił z przeglądu, przyszedł do biura po kluczyki do innego auta. Popatrzył na mój telefon.
– Co szef gra? – zapytał.
– Głupoty – mruknąłem. – Darmowe spiny.
– No i jak?
– A na razie nic.Młody wyszedł. Zostały mi ostatnie dziesięć spinów z paczki. Kliknąłem. Nic. Przedostatni spin – trzy banany, 4 złote. Ostatni spin. Już nie patrzyłem, bo akurat wjechał kurier z częściami do passata. Podpisałem odbiór, wziąłem fakturę, wróciłem do biura.
Spojrzałem w telefon.
Na ekranie świeciło się saldo: 290 złotych.
Nie mogłem uwierzyć. Okazało się, że w ostatnim darmowym spinie trafiła mi się kombinacja dzikich symboli i mnożników. Przez to, że nie patrzyłem, przegapiłem animację. Ale wygrana została.
Vavada darmowe spiny zrobiły swoje.
Przez chwilę myślałem, żeby zagrać dalej – wykorzystać te 290 złotych i spróbować pomnożyć. Ale usłyszałem na hali Młodego, który wołał, że kurier przywiózł złe klocki. Zamiast do passata, dostał do astry. Westchnąłem. Wypłaciłem 280 złotych od razu, 10 zostawiłem na koncie (później i tak je wycofałem). Przelew wszedł na kartę w ciągu godziny.
Wymiana klocków w passacie zajęła mi dwie godziny. Pan Irek zapłacił 380 złotych za części i robociznę. A ja, po jego wyjeździe, zamknąłem warsztat na pół godziny wcześniej. Poszedłem do składu materiałów budowlanych obok i kupiłem nowe lampy LED do biura. Stare mrugały od roku, a ciągle odkładałem to na później. Wydałem 220 złotych. Resztę – 60 złotych – wrzuciłem do puszki na kawę dla pracowników.
Następnego dnia rano Młody zobaczył nowe lampy.
– O, szef się w końcu skusił.
– Ta, skusiłem – uśmiechnąłem się.Nie powiedziałem mu, że zapłaciłem za nie z vavada darmowe spiny. Nie dlatego, że to tajemnica. Po prostu nie chciałem, żeby chłopacy myśleli, że hazard to sposób na finanse. To nie jest sposób. To jest jednorazowa historia, która akurat się udała.
Irena, moja żona, wie tylko tyle, że dostałem premię od stałego klienta. Nie kłamię wprost – pan Irek faktycznie dał mi napiwek dwadzieścia złotych, bo był zadowolony z szybkiej wymiany. Reszta to już moja, warsztatowa tajemnica.
Od tamtego dnia minął tydzień. Lampy w biurze świecą jak w salonie. Kawy dla chłopaków starczyło na cztery dni. A ja nauczyłem się jednego: czasem warto skorzystać z czegoś za darmo, ale nigdy nie warto dokładać do tego własnych pieniędzy w pośpiechu.
Vavada darmowe spiny dały mi 290 złotych. Ale dały mi też coś ważniejszego – przypomnienie, że w tym interesie wygrywa ten, kto umie się zatrzymać. Nawet gdy klocki do passata są złe, a kurier myli astry. Nawet gdy Młody gada od rzeczy. Nawet gdy jesteś zmęczony i masz ochotę rzucić wszystko w diabły.
Zatrzymujesz się. Wypłacasz. I kupujesz lampy.
A potem wracasz do roboty. Bo to jest prawdziwe życie. Nie grasz w nie na automatach. Po prostu je naprawiasz. Czasem z pomocą darmowych spinów. Częściej – bez nich. I to jest w porządku.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.